Carbon Removal Markt- en Beleidsdag

Op 26 juni organiseerde Climate Cleanup haar eerste Oncra markt- en beleidsdag. Hier kwamen partijen bij elkaar om kennis te maken, ervaringen te delen en inspiratie op te doen met het oog op het samen realiseren van positieve klimaatimpact door het vastleggen van CO₂.

CO₂-vastlegging (Carbon Dioxide Removal of CDR) is naast emissiereductie van cruciaal belang om klimaatverandering aan te pakken. Het gaat om het uit de atmosfeer verwijderen en langdurig vastleggen van (koolstof uit) CO₂, wat volgens het IPCC nodig is om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Wil je graag terugblikken op deze interessante dag? Download hier de openingspresentatie door Sven Jense, de algemene presentatie en de masterclass presentatie en de slotpresentatie EU CRCF en Blik op de Toekomst door Sacha Brons.

Als je nog meer wilt bijdragen, overweeg dan om ambassadeur te worden. Als ambassadeur ondersteun je het netwerk en het ecosysteem, en krijg je toegang tot diverse netwerkmogelijkheden en voordelen. Daarnaast kun je certificaten kopen om CO2 op te ruimen en zo direct én CO2 op te ruimen, én de regeneratieve economie te helpen bouwen.

Partners

Regeneratieve koplopers

Welke koplopers waren er aanwezig?

CDR koplopers

Koplopers als koolstofboeren, bouwers die bio-based materialen gebruiken en pioniers in zeewierteelt leggen actief CO2 vast met behulp van natuurlijke methoden en leggen zo de basis voor de klimaatvriendelijke economie van morgen.

Bedrijven

Bedrijven investeren in toenemende mate in deze beweging door het leveren van financiële bijdragen aan koolstofvastlegging vooruitlopend op de CSRD-regelgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive of in het Nederlands, duurzaamheidsrapportage) en als onderdeel van hun duurzaamheidsstrategie. Deze financiële transacties vertegenwoordigen transitiefinanciering voor de overgang van de fossiele naar circulaire economie.

Overheden

Overheden ontwikkelen het beleid om deze beweging te faciliteren op Europees, nationaal én provinciaal niveau. Met provincies verkennen we de kansen voor de omgevingsvisie en het Programma Landelijk Gebied, en de betekenis van het nieuwe EU framework voor vastlegging, het Carbon Removal Certification Framework (CRCF).

Oncra is een framework voor de kwantificering en certificering dat dit nieuwe beleid informeert en de nieuwe regels implementeert. Oncra is ontwikkeld door Climate Cleanup Foundation met steun van de ASN Bank en de provincies Gelderland en Zuid-Holland, en biedt nu gezamenlijk ongeveer 200.000 ton CO2 aan koolstofvastlegging.

Programma

26 juni 2024. Locatie: Tolhuistuin Zonzijde, IJprommenade 2, 1031KT Amsterdam. Meer informatie.

Dagprogramma

09:00 Ontvangst

09:30 Opening

09:45 Carbon credits are dead, let’s clean up instead; leve transitiefinanciering!

Nature-based CO2-vastlegging versus emissiereductie: Waar is waarde?

Sven Jense (Climate Cleanup)

10:00 Koolstofvastlegging als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie

CSRD en koolstofvastlegging, Scope 0

Bart van Beuzekom (Scature)

Panel met Kelly Ruigrok (GSES), Joost Brinkman (SinkIt), Nick van Heesewijk (Corekees), Paul van Ruiten (Bureau Om), Arnout De la Houssaye (ITGWO)

10:45 Koffie en Thee

11:10 Koolstofvastlegging in beleid: landschap, water, biodiversiteit, koolstof

Panel

Reindert Augustijn (Provincie Gelderland), Alexander Heusschen (Provincie Utrecht), Marco van Steekelenburg (Provincie Zuid-Holland), Femke van der Zaag (Provincie Noord-Holland)

11:45 Q&A

12:00 Morning Wrap-up

12:00 LCA in de praktijk

Katharina Schuster (Greenhouse Sustainability)

12:05 Financiering van innovatie

Arnoud Haverlag (CarbonFix Foundation)

12:10 Op weg naar een CO₂-neutrale organisatie

Berend van Geffen (Greencarbon)

12:15 Introductie Masterclasses

Introductie Masterclasses middagprogramma door de moderators

12:30 Lunch

13:30 Masterclasses nature-based CO2-vastlegging (round 1)

ROUND 1

13:30-14:30

Land

Construction

14:30-14:40 Locatiewissel (optioneel)

14:40 Masterclasses nature-based CO2-vastlegging (round 2)

ROUND 2

14:40-15:40

Bamboo, Miscanthus, Paulownia
Rocks and Oceans (EN)

15:40-16:00 Speeddaten

16:00 Afsluiting van de dag in de Zonzij zaal

16:00 Samenvatting masterclasses

Masterclass moderators (Lars HillewaereBerend van GeffenSacha BronsEelco Leemans)

16:15 Blik op de toekomst: EU wetgeving in de maak 

Sacha Brons (Climate Cleanup)

16:30 Borrel

18:00 Walking dinner door Holie Pizza & Jazz-Jam

Tijdens het diner zullen Martijn Meijssen (jazzzpiano) en Fre Hooft van Huysduynen (zang) de jazz-jam aftrappen. Improvisatie is de kern van vernieuwing – van muziek en economie – dus neem je instrument mee en doe mee! 

Word ambassadeur

De Club van Ambassadeurs zijn mensen die verantwoordelijkheid nemen voor het verwijderen van de 1500 gigaton overtollige CO2 in onze atmosfeer, met behulp van op de natuur gebaseerde oplossingen. De Club van Ambassadeurs is van en voor ouders, ondernemers, investeerders, jongeren en beleidsmakers die de klimaatverandering willen omkeren. Ambassadeurs houden de Stichting onafhankelijk en krijgen gratis toegang tot netwerkevenementen.