Expeditie Parkstad

Expeditie Parkstad is een cultureel actieprogramma door Climate Cleanup met De Duurzame 100 van Noord en Tolhuistuin | Expeditie Groen.

Over Expeditie Parkstad

Expeditie Parkstad is een cultureel actieprogramma door Climate Cleanup, De Duurzame 100 van Noord en Tolhuistuin | Expeditie Groen. Tijdens Expeditie Groen ontmoeten Noorderlingen (en andere Amsterdammers) elkaar in en om de tuin. Mens en natuur staan centraal.

Dit programma bestaat uit vijf delen en heeft als uitgangspunt het manifest Parkstad Amsterdam Noord. Wij voelen de druk van nieuwbouw én klimaatverandering, en vragen ons af hoe een stad die natuur omarmt er volgens ons uitziet, en wat wij dan met alle zintuigen ervaren. Wat betekent het, Parkstad? En misschien is dat voor een deel hoe Noord nu eigenlijk al is?

Ongeveer de helft van het leven op aarde is verdwenen in de afgelopen veertig jaar. Een onvoorstelbare ramp, versneld door de klimaatcrisis. Wat als deze trend doorzet? En als we deze trend ombuigen, hoe ziet de wereld er dan uit? 

Wij gaan ons deze wereld voorstellen. Daarvoor kijken we naar de schoonheid van Noord, de Wilmkebreekpolder, de parken. Vanuit Tolhuistuin maken we van onze tuinen een voedselbostuin, maken we een sociale en culturele groene kaart, en vieren we dat vergroening ook een cruciale klimaatoplossing is. Tot slot presenteren we als bewoners tijdens The Right to a Green City op 15 maart een ontwerp en actieprogramma voor Parkstad Amsterdam Noord.

Programma

  1. Groenste Ontbijt, 22 januari

Tijdens het Groenste ontbijt maken we samen plannen zodat dit mooie stadsdeel ook het groenste stadsdeel blijft. Met het Manifest Parkstad Amsterdam-Noord in de hand, bespreken we de mogelijke vervolgstappen.

  1. Workshop: Voedselbosjes in de stad 

Zo 9 februari 11-13u, Tolhuistuin, €5 / € 3 stadspas – incl gratis stekje van de Vuilboom. Tickets.

Wat groeit er voor eetbaars in Amsterdam-Noord? En hoe maken we Noord, onze eigen tuinen en balkons nog eetbaarder en groener? In deze workshop leer je wat er om ons heen groeit, welke planten elkaar ondersteunen en hoe je een voedselbosje maakt. Want ook in de stad is plek voor voedselbosjes. Deze workshop is ook voor mensen met een balkon! Je krijgt een stekje mee naar huis van de bijzondere Vuilboom die jouw leven ten goede zal veranderen. Met tuinkunstenaar Inge den Hartog, voedselbos expert Hillebrand Breuker, natuurgids Marjolein Themmen en Willem Kaldenbach.

  1. Vernieuwde kaart van Noord – deep mapping

Zo 16 februari 14-18u. Neem je fiets mee! Start: Tuinhuis – Tolhuistuin, Tolhuisweg 3. €5/3. Tickets.

Ontdekkingsreizigster en kunstenaar Arita Baaijens neemt ons mee op expeditie door Amsterdam-Noord. Ze leert ons opnieuw kijken, voelen, ruiken, vertrouwen en herinneren. Zoals Arita dat zelf leerde in de Sahara en in Siberië, waar ze maanden en jaren in haar eentje rondzwierf. In deze exotische workshop zwerven we samen rond op ons eigen kompas en maken we ondertussen een kaart van Amsterdam-Noord zoals je die nog nooit hebt gezien. Wat staat er op die kaart? Wat vertelt die kaart? En misschien wel het belangrijkste: wat willen we dan met die kaart?

  1. Klimaatpositief Amsterdam-Noord in 2040  

Do 27 februari 19.30-23.00u Tuinzaal €10/5. Tickets.

Geïnspireerd door de fim 2040 The Regeneration verplaatsen we ons 20 jaar vooruit in de tijd. We zijn in de stad van de toekomst, waar de biodiversiteit zeer groot is en CO2 wordt opgeslagen in plaats van uitgestoten. We zijn klimaatpositief! Het internationaal vermaarde Project Drawdown laat zien hoe we dat bereiken, gebaseerd op werk van wetenschappers uit de hele wereld en doorgerekend op geld. Wat blijkt: we hebben een nieuwe economie weten op te bouwen. The new nature economy. Petra Ardai van Digest the future neemt ons mee door de tijd, samen met Sven Jense van Climate Cleanup en Roy Straver van Drawdown Europe, en een reeks ondernemende Noorderlingen. De sleutel ligt vooral bij onze eigen verbeelding van de toekomst die onze handen in actie brengt. Met een feestelijk intermezzo van een zandkunstenaar met een klimaatpositief kunstwerk in de tuin!  

  1. Parkstad Amsterdam Noord – Het recht op een groene stad

Zo 15 maart, middag, Tuinzaal. Toegang gratis. 

Gezamenlijke presentatie ontwerp voor Parkstad Amsterdam Noord.

Tickets via Tolhuistuin; klik hier.